Grijanje na drvnu biomasu

Centralni sustavi grijanja na drva jedan su od najstarijih oblika grijanja. Zahvaljući galopirajućem porastu cijena osnovnih fosilnih energenata, sve većoj potrebi za ekološkim oblicima grijanja, ali i sve kvalitetnijim tehničkim rješenjima sustava ovaj oblik grijanja ponovno zauzima visoko mjesto na ljestvici prioritetnih rješenja grijanja.

Iako se na prvi pogled po količini dima koja izlazi iz dimnjaka možda i ne može govoriti da se radi o grijanju s obnovljivim izvorom energije, to zapravo nije tako. Kod izgaranja drva u atmosferu oslobađa se ista količina CO2 koju je drvo tijekom svog rasta postupkom fotosinteze apsorbiralo. Stoga se biomasa u pogledu CO2 može smatrati neutralnim gorivom.

Za grijanje na drva u osnovi se smatralo da ima samo jedan veći nedostatak - premali stupanj komfora. Stalna ljudska prisutnost zbog čestog punjenja kotla, potreba razmjerno velikog prostora za uskladištenje goriva, loša regulacija, mnogima je bio kamen spoticaja kod donošenja odluke o ovom načinu grijanja.

Razvojem suvremene tehnike grijanja stvari su se u mnogo čemu promijenile. Suvremene konstrukcije kotlova doprinjele su većim uštedama na gorivu, kvalitetnoj regulaciji, ali i potpunoj automatiziranosti sustava (vidi kotlovi na pirolizu, grijanje na pelete).

     
 

 

pročitajte i ostale članke na temu biomase

kotlovi na pirolizu   kotlovi na pirolizu
grijanje na pelete   grijanje na pelete
velika postrojenja na biomasu   velika postrojenja na biomasu
pitanja i odgovori   pitanja i odgovori
download   download

 

MC Solar - specijalizirana tvrtka za primjenu obnovljivih izvora energije i naprednih tehnologija

Zadvorska 19
10 020 Zagreb
Tel: 01/ 6537 960
Fax: 01/ 6537 960
Mob: 091/ 9174 747
mail: info@mcsolar.hr

Vaše ime i prezime:


Vaš e-mail:

Vaš broj telefona:

Pitanja, komentari....
nakon što upišete svoje podatke kliknite na gumb "pošalji",